Jenis | Fungsi | Sumber |
Karbohidrat | Mmbekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan. | Nasi, roti, ubi, keledek, kentang. |
Lemak | Membekalkan tenaga. | Minyak sayur-sayuran, mentega, minyak sapi, minyak limpa, limpa ikan. |
Protein | Membina otot-otot tubuh badan, membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak. | Ikan bilis, telur, susu, daging, ikan. |
Vitamin A | Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam. | Tomato, lobak, minyak limpa, ikan, sayur-sayuran berdaun hijau. |
Vitamin B | Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik. | Susu, telur, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran. |
Vitamin C | Untuk kesihatan kulit. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah. | Jambu batu, betik, limu, oren, sayur-sayuran berdaun hijau. |
Vitamin D | Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah. | Ikan, minyak limpa, susu, telur, mentega. |
Vitamin E | Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam. | Gandum, kekacang, sayuran berdaun, bijirin, hati haiwan. |
Vitamin K | Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka dan kemalangan. | Sayuran berdaun hijau, telur, kacang soya, minyak soya, minyak limpa, ikan, bunya kubis. |
Garam Mineral | Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak. Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat. Fosforus Kalium membolehkan otot-otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf. Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan. Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah. | Susu, ikan bilis, ketam, kulit udang. Krimis, telur, ikan, kuaci, daging. Buah belimbing, pisang, oren, sayuran berdaun. Kicap, makanan berjeruk semulajadi, garam. Telur, krimis, daging ayam, hati, ikan, kacang tanah. |
Friday 25 November 2011
Jenis Makanan Yang Diperlukan Oleh Kanak-kanak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment