Friday 25 November 2011

Jenis Makanan Yang Diperlukan Oleh Kanak-kanak

Jenis
Fungsi
Sumber
Karbohidrat
Mmbekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan.
Nasi, roti, ubi, keledek, kentang.
Lemak
Membekalkan tenaga.
Minyak sayur-sayuran, mentega, minyak sapi, minyak limpa, limpa ikan.
Protein
Membina otot-otot tubuh badan, membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak.
Ikan bilis, telur, susu, daging, ikan.
Vitamin A
Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam.
Tomato, lobak, minyak limpa, ikan, sayur-sayuran berdaun hijau.
Vitamin B
Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik.
Susu, telur, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.
Vitamin C
Untuk kesihatan kulit. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah.
Jambu batu, betik, limu, oren, sayur-sayuran berdaun hijau.
Vitamin D
Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah.
Ikan, minyak limpa, susu, telur, mentega.
Vitamin E
Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam.
Gandum, kekacang, sayuran berdaun, bijirin, hati haiwan.
Vitamin K
Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka dan kemalangan.
Sayuran berdaun hijau, telur, kacang soya, minyak soya, minyak limpa, ikan, bunya kubis.
Garam Mineral
Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak.

Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat.

Fosforus


Kalium membolehkan otot-otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf.

Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan.

Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah.




Susu, ikan bilis, ketam, kulit udang.

Krimis, telur, ikan, kuaci, daging.

Buah belimbing, pisang, oren, sayuran berdaun.


Kicap, makanan berjeruk semulajadi, garam.

Telur, krimis, daging ayam, hati, ikan, kacang tanah.

No comments:

Post a Comment