Friday, 25 November 2011

Kesan Negatif Akibat Mengambil Makanan Yang Tidak Seimbang

Kesan
Huraian
Malnutrisi
·         kekurangan nutrient tertentu dalam makanan.
·         Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurri dan riket.
Kwasyiorkor
·         disebabkan kekurangan protein.
·         gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak. terencat, kehilangan selera makan, badan lemah.
Skurvi
·         disebabkan oleh kekurangan Vitamin C.
·         lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas.
·         gusi membengkak dan mudah berdarah.
Tekanan Darah Tinggi
·         pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok.
·         pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi.
Kegendutan
·         makan terlalu banyak.
·         berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya.
·         akan menyebabkan diabetis mellitus, darah tinggi, kanser kolon.
Diabetis Mellitus (kencing manis)
·         berlaku apa ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah.
Ostesporosis
·         berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi.
·         kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah.
Sakit Jantung dan Strok
·         tahap kolesterol dalam darah tinggi.
·         kolesterol berlebihan terhadap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah.
Penyakit Kanser
·         gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak.
·         serabut yang sedikit.

5 comments:

  1. apa beza makanan berkhasiat dengan makanan seimbang ?

    ReplyDelete
  2. apa maksud 'serabut yang sedikit' dlm kotak 'penyakit kanser' tu?

    ReplyDelete